Haberler

DEMİRCİ'DEKİ 2 BİN YILLIK TARİHİ ÇINAR VE TARİHİ MEKANLAR MİSAFİRLERİNİ AĞIRLADI

12 Mayıs 2024 Pazar

Demirci'de 2 Bin yaşında olan dev çınar ağacı görenleri kendine hayran bırakırken, çevre il ve ilçelerden bir çok ziyaretçiler de geliyor. 

Demirci'ye bağlı Tekeler mahallesinde bulunan anıt ağaç Kültür ve Tabiat varlıkları tarafından koruma altında olan tarihi çınarı Manisa başta olmak üzere çevre illerden çok sayıda kimse görmek için ziyaret ediyor. 

Manisa Anemon Dağcılık Doğa Sporları Kulübü, Manisa Eğitime Katkı Derneği, Kültür ve Tabiat Varlıkları Derneği üyeleri Demirci'deki tarihi mekan ve alanları gezmek için gezi programı düzenlediler. 

Tekeler mahallesindeki tarihi çınarı ziyaret eden akademisyenler dev ağacı makalelerine ve yazılarına taşımak için fotoğraf çekip, mahalle muhtarı Abdurrahman Ünlü'den bilgi aldılar. 

Demirci Belediye Başkanı Erkan Kara'da Demirci'deki tarihi alanları ziyarete gelen heyeti karşılayarak ilçe ilgili bilgiler verdi. 

Heyetle bir süre sohbet eden Başkan Erkan Kara, Tarihi, kültürü ve eğitimi ile Manisa'da önemli bir yeri olan Demirci'nin tanınması için destek veren herkese teşekkür etti. 

Tarihi çınar'a ziyarete gelen misafirler geziyi organize eden dernekler adına Akademisyen Prof. Dr. Süleyman Sami İlker tarafından Mahalle Muhtarı Abdurrahman Ünlü'ye Atatürk portresinin yer aldığı tablo hediye ettiler.

Akademisyen, yazar ve araştırmacılardan oluşan heyet daha sonra Küçükoba mahallesindeki yaklaşık 500 yıl olduğu tahmin edilen dev çınarı, akabinde Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı'nın milli mücadelede karargah olarak kullandığı tarihi hükümet konağı ve günde 15 Bin ekmeğin üretilen birçok il ve ilçeye gönderilen Mahmutlar mahallesindeki fırınlar ziyaret edildi. 

Demirci Akıncıları Derneği Başkanı Hüseyin Kıncı, Manisa'dan gelen heyete tarihi hükümet konağında Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı ve Demirci Akıncılarının kurtuluş savaşında verdiği mücadeleler ile ilgili bir sunum yaptı. 

TARİHİ ANIT AĞACI HERKESİN GÖRMESİ LAZIM

Emekli Yargıtay üyesi Ali Suat Ertosun " Manisa Eğitime katkı derneği, anemon dağcılık kulübü ve manisa kültür varlıkları çevre derneği olarak Demirci'deki tarihi çınarları ve mekanlara yönelik bir gezi düzenledik. Demirci'de tarihte önemi olan bir şehir. Tekeler mahallesindeki 2 bin yıllık çınar görülmeye değer devasa büyüklükte. Atatürkü, Kanuni'yi ve Fatihi görmüş bu çınarı herkesin ziyaret etmesi gerekir " dedi. 

DEMİRCİ, KURTULUŞ SAVAŞINDA DESTANSI BİR DURUŞ ORTAYA KOYDU

Demirci'nin kurtuluş savaşaında Demirci Akıncıları ile destansı bir duruş ortaya koyduğunu söyleyen Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Sami İlker " Demirci başta olmak üzere Selendi, Gördes bu bölge kurtuluş savaşında çok büyük hizmetler yapmış Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı ve Demirci Akıncılarının olduğu tarihi bir bölge. Eğitime katkı derneği olarak güzel bir tarihi gezi düzenledik. Bu 2 bin yıllık ağacı ilk kez gördüm. Bu mekanların daha çok bilinmesi için çalışmalar yapacağız " dedi. 

DEMİRCİ'DE TARİHTE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP MİLLİ MÜCADELE ŞEHRİ

Demirci'nin tarihte önemli bir yere sahip milli mücadele şehri olduğunu aktaran Akademisyen İbrahim Yıldırım " Osmalıca araştırmalarım var. Bunlardan birisi de Demircili Galislerin Hafız Ahmet Rüştü'nün 1921 yılında tuttuğu milli mücadele günlüğünü okuyup kitap haline getirdim. Geliri Demirci Akıncılarına verilmek üzere böyle bir çalışma yaptım.  Tarihi çınar ağacının 2 bin yaşında olduğu o zamanlardan bu zamana intikal olduğui anıt bir ağaç olduğu beni çok mutlu etti "dedi. 

DEMİRCİ, TÜRKİYE'NİN EĞİTİM KADRSONU YETİŞTİRİLMESİNE DESTEK VEREN ÖNEMLİ BİR İLÇE

Manisa Celal Bayar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Ayşe İlker ise" Bugün 3 derneğin ortak çalışması ile Demirci ve Demirci anıt ağaç gezisi düzenlendi. Şu anda 2 bin yıllık tarihi çınardayız. Demirci'deki anıt ağaç dışında başka bir anıt değeri var. Türkiye'nin eğitim kadrosu ve eğitim ordusunun yetiştirilmesinde Demirci Öğretmen Lisesi'nin çok büyük bir önemi oldu. Demirci Öğretmen lisesinden mezun olan birisiyim. Eğitim bakımından üst düzey seviyedeydi. Üniversiteyi kurslara gitmeden Demirci Öğretmen Lisesinden aldığım eğitim il*e kazandım. Ben Dil ve Tarih coğrafya fakültesinin Türk dili kürsüsünden mezunum. Bu kürsü benim ilk tercihim. Demirci ile ilgili en önemlisi ise Manisa Ağızları adlı bir kitap hazırladım. Bu kitap Türk Dil Kurumu tarafından basıldı. 2018 yılından Elginkan vakfı Türk Kültür araştırma ödülü aldı. Demirci ilçesinden 15 kırsal mahalleden dil malzemesini topladık. Hem anıt nesillere aktarılacak, ama Demirci'deki Türkçe ve eğitimde yüzyıllar boyu devam edecek "dedi. 

DEKANLIK YAPTIĞIM YILLARDA DEMİRCİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPTIK

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Yüksel Abalı, 2009 - 2012 yıllarında Demirci Eğitim Fakültesinde Dekanlık görevi yaptım. O dönemden beri Demirci ilgi alanımda. Demirci denince akla eğitim, birlik ve beraberlik aklıma gelir. Eğitim Fakültesinin gerçekten şehire çok büyük değer katıyor. Görev yaptığım dönemde anıt ağaçlar ile ilgili çalışmalar yapmış birisiyim. Demirci'deki bu mekanların görmesini isterim "dedi.

809

Tüm Haberler