Haberler

20 YILDIR YÖRESEL TAKILARIN KOLEKSİYONUNU YAPIYOR

16 Kasım 2022 Çarşamba

Demirci'de 20 yıldır eczacılık yapan 46 yaşındaki Mustafa Gül, yöresel düğün takıları koleksiyonluğu yaparak kültürel değerleri koruyor.

Koleksiyoncu Mustafa Gül, geçmişine sahip çıkmayan hiçbir milletin geleceği olmaz. Bende geçmişte bu kültürel değerlerimizin korunması gelecek kuşaklara aktarılması için böyle bir çalışma içine girdim “dedi.

Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı caddesinde 20 yıldır eczacılık yapan Mustafa Gül, mesleğe başladığı yıllarda da eski yıllardan bugüne gelinlerin, damatların taktığı yöresel takılar ve o yıllarda günlük hayatta kullanılan köstekli saat ve benzeri eşyaların koleksiyonluğunu yapmaya başladı.

Evinde her birini özenle sergileyen Mustafa Gül, takıların görsel güzelliklerini kaybetmemesi içinde özel olarak bakımlarını belirli aralıkla yapıyor.

100’den fazla yöresel düğün takısı koleksiyonu olan Mustafa Gül yaptığı açıklamada “ Hobileri olan bir insanım. Hobilerimden birisi yöresel düğün takıları. Düğün ve derneklerde kullanılan takıları 20 yıldır topluyorum. Görsel faaliyetlere ilgi duyan bir insanım. Fotoğrafçılık sanatı ile de uğraşan birisiyim. Bu eserler benim gönlümü çaldı. Buralarda eskiden düğünlere gittiğimde kadınlar geleneksel kıyafetlerle taktıkları bu takıları merak ederdim. Ben bunlara sahip çıkayım dedim. İleride bir gün sergileme şansımız olursa, özellikle kendi memleketimizde kurulacak kent müzesinde sergilemek istiyorum. Bu iş bir hastalık. Durduramıyorsunuz kendinizi. Bu işte bana kılavuzluk yapan gümüşçülük yapan Şefik Gümüş ustamızdır ”dedi.

Koleksiyonculuğun esas amacı bu nadide eserleri korumak olduğunu ifade eden Gül” Bu güzelliklerinde gelecek nesillerinde görmesini sağlamak. Çok zor bir iş. Özveri gerektiriyor. Ekonomik olarak büyük bir yük getiriyor. Hayatta her şey para demek değil. Bunları korumak bana büyük bir zevk veriyor. Hepsi benim çocuğum gibi bu nadide eşyalar. Anneannemin kendi düğününde kullandığı gerdanlık. Yaklaşık 100 yıllık bir düğün takısı. Burada düğün takıları anneden kıza, kayınvalideden geline geçiyor ”dedi.

Eczacı Mustafa Gül “ Geçmişine sahip çıkmayan hiçbir milletin geleceği yok. Fakat bütün aydın ve akıllı insanlar bunu söylüyor. Biz geçmişimize sahip çıkacağız, geleceğe emin ve güvenle bakacağız. Onun için sahip çıkmalıyız. Bende bu yolda bir neferim “dedi.

897

Tüm Haberler