Haberler

REKOLTE VE FİYAT ÜRETİCİYİ MEMNUN ETTİ.

24 Kasım 2021 Çarşamba

Kadınların gün boyu emek vererek topladığı zeytinler kalibresine göre ayrılarak başta İstanbul, Çanakkale ve İzmir gibi birçok ile gönderiliyor.

Demirci ilçe merkezinin yanı sıra Çataloluk, Hırkalı, Talas, Bozköy, Kuzuköy, Durhasan, İcikler ve Kılavuzlar mahalleleri başta olmak üzere 30'a yakın kırsal mahallede zeytin üretimi yapılıyor.

Kadınlar sabahın erken saatlerinde tarlalara giderek günlük 100 Lira ücret ile gün boyu zeytin hasadı yapıyorlar.

Örtü üzerine dökülen zeytinler daha sonra kasalandıktan sonra mahalle meydanında elekten geçirilerek kalibresine göre ayrılıyor.

Yörede en fazla zeytin hasadı ise 3 Bin ton rekolte ile Çataloluk, Hırkalı ve Bozköy mahallelerinde yapılıyor.

Demirci İlçe Tarım ve Orman Müdürü İslam Köse yaptığı açıklamada " Demirci tarım ürünleri üretimin de son yıllarda büyük gelişmeler kaydetti. Bölgemizde Kiraz,Hünnap, Badem ve Cevizin yanı sıra 25 Bin dekar alanda zeytin üretimi de yapılmakta. Kurumumuza kayıtlı 800 Bin adet bölgemizde zeytin ağacı mevcut. Tespitlerimize göre şu anda 450 Bin zeytin ağacı verime gelmiş durumda ve hasadı yapılıyor. Bu yıl için rekolte beklentimiz 5 Bin ton. Yörede ağaçlarda verim durumu çok güzel bir sıkıntı yok. Ziraat Mühendislerimiz ilçemizde tarımla uğraşan her çiftçimiz ile yakından ilgilemekte. Hedefimiz tarımda kaliteyi yakalamak" dedi .

Köse, İlçemizde çoğunlukla trilye çeşidi sofralık ve yağlık zeytin üretilmekte. Rakımdan dolayı yüksek olduğumuz için hasadı en son ve uzun süren bölgeyiz. 800 Bin zeytin ağacımız tam verime geldiğinde rekoltemiz 10 Bin tona ulaşacak "dedi.

Çataloluk Mahalle Muhtarı Mustafa Gencel ise " Çataloluk mahalle başta olmak üzere bu bölge zeytin diyarıdır. Yöremizin geçim kaynağı zeytinciliktir. Zeytin hasadına kasım 15 gibi başlarız, ocak ayına kadar devam eder. Bu yıl mahsul bol ve fiyatlarda güzel. Tarlalarda toplanan zeytinler elek makinesinden kalibresine göre ayrılıyor. 5 numara olan yağlık zeytin 5 lira, 4 numara 6 lira, 3 numara 8 lira, 2 numara 10 lira, 1 numara 13 Lira ve kafa dediğimiz duble zeytin 15 Liradan satılıyor. Fiyatlar geçen yıla oranla güzel.Sofralık zeytinlerimiz İstanbul, Çanakkale, İzmir, Aydın gibi illere gönderiliyor" dedi.

Yöredeki kadın çiftçilerden Dudu Özdemir, yıllarca İzmir'de durdum. 7 yıl önce köyüme geldim. Kendi arazimizin yanı sıra tarlalara zeytin toplamaya gidiyoruz. Geçen yıl 80 liraydı günlük yövmiyemiz, bu yıl 100 Lira oldu. Ücretten memnunuz. Sabah 8'de başlıyoruz, akşam 5'te paydos yapıyoruz. Severek yapıyoruz. Evimize gelir, çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılıyoruz" dedi.

1219

Tüm Haberler