Haberler

DEMİRCİ'DE ÜRETİLİYOR, YURT DIŞINA İHRACAT YAPILIYOR.

8 Kasım 2021 Pazartesi

Demirci'de Japon eriği, ayva ve kiraz üretimi yapan çiftçi ürünlerini Rusya başta olmak üzere birçok ülkeye gönderiyor.

İstanbul'dan Demirci'ye 2013 yılında gelerek Ayvaalan mahallesinde arazi satın alan Fatih Atalay kurduğu 3 farklı bahçe ile üretim yaparken yöre halkına da istihdam sağlıyor.

35 dönüm tarlasında 3 farklı türde ayva üretimi yapan çiftçi Fatih Atalay, ürettiği Japon eriği, kiraz ve ayva meyvelerini yurt dışına ihraç ediyor.

2013 ve 2016 yıllarında iki kez Tarım ve Orman Bakanlığının fidan desteklerinden de yararlanan Atalay üretimi iyi tarım uygulaması ile yapıyor.

Üretici Fatih Atalay yaptığı açıklamada " 2013 yılında Demirci'de Ayvaalan mahallesine erik, kiraz ve ayva bahçesini kurduk. 250 dönüm arazide meyve üretimi yapıyoruz. 2020 yılında 82 ton Japon eriği üreterek, Rusya'ya ihraç ettik. 6 tonda Madagaskar adasına ürün gönderimi yaptık. Ayvalığımız 35 dönüm 1150 adet ayva ağacı var. 1000 adedi eşme türü, geri kalan limon ve ekmek ayvası türünden. Ayvamız Mart ayı sonunda çiçekleniyor, Kasım ayında da hasada başlıyoruz. Arazilerimizde iyi tarım uygulaması yapıyoruz. Devlet Su İşleri Ayvaalan mahallesine yaptığı göleti hizmete sundu. Bizde bu imkandan faydalanarak üretim yapıyoruz. Arazilerimizin tamamında ağaçlarımızı damlama sulama sistemi yapıyoruz. Buda bizde ciddi bir su tasarrufu sağlıyor. Türkiye'de tüketilen suyun yüzde 74'ü tarımsal sulamada kullanılıyor ve ne yazık ki bir kısmı da bahçe sulaması. Bizde Devlet Su İşlerinin desteği ile arazilerimizde gölet sulaması yapıyoruz. Ayva arazimiz toplamda 60 dönüm. Biz yarısını deneme amaçlı diktik. Kalan 25 dönümü de ayva dikimini yaptık. 4 yıl sonra o bölgeden de verim bekliyoruz " dedi.

YÖRE ÇİFTÇİSİNE FİDAN DESTEĞİ SAĞLANIYOR

Üretici Fatih Atalay" Sulama bize çok ciddi bir katkısı var. Kendi üretimimizin yanında yörede çiftçiye de destek veriyoruz. Her yıl belli dönemlerde budama, ağaç ve arazi bakımı eğitimleri bunun yanı sıra çiftçilere fidan desteği sağlıyoruz. Aşılama döneminde her meyve çeşidinden aşı kalemi veriyoruz yöredeki çiftçiye. Hedefimiz Ayva, Kiraz ve Japon eriği haricinde yaban mersini (mavi yemiş) ürününü araştırdık. 2022 yılının Aralık ayında deneme amaçlı 10 dönüm alanda topraksız saksıda üretim yapmayı hedefliyoruz. Bu bölgenin mikro kliması çok uygun. Ziraat Mühendislerimiz ile alanda sürekli inceleme yapıyoruz. Suyumuz göletten olduğu için yağmur suyu olması sebebiyle pH çok düşük yaban mersini için bulunmaz bir nimet "dedi.

Atalay, Ayvanın bu yılki ihracat fiyatının kilogramı 4 lira olacak. Geçen yıl 3 liraya sattık. 2020 yılında 8 ton hasat yaptık. Bu yılda 20 ton ürün bekliyoruz. Bahçemiz tam verime geldiğinde her yıl 100 ton ayva hasadı yapacağız. Demirci'yi seçmemizin asıl sebebi toprak yapısı meyvecilik için çok uygun. Burasının rakımı 680 ile 720 arasında değişiyor. Meyvecilik için 400 rakım ve üzerini isteriz. Mikro kliması çok uygun ve su problemi bölgede yaşanmıyor. Demirci tüm tarım ürünlerinin kolaylıkla üretilebileceği bir şehir " dedi.

Belediye Başkanı Selami Selçuk ise " Bölgemize yapılan sulama gölet ve barajları sayesinde hem yöredeki çiftçimiz hem de dışarıdan gelerek üretim yapanlar ilçemizde istihdam sağlarken ülkemiz ekonomisine de katkı sağlıyorlar. Belediyemiz olarak ilçemize üretim ve istihdam sağlamak üzere gelecek olan tüm üreticilerimize destek sağlıyoruz. İlçemizde şu an 2 sulama göletimiz hizmet veriyor. Güveli ve Kuzuköy sulama barajlarımızda su tutmaya başladı. Sayık ve Durhasan Sulama barajlarının da yapımında sona gelindi. Demirci 2 yıl içinde sulu tarımla kalkınan bir ilçe olacak. Söz verdiğimiz tüm gölet ve baraj yatırımlarını ilçemize kazandırmak için çalışacağız " dedi.

2199

Tüm Haberler