Haberler

TARLADAN SOFRAYA YOĞUN BİR EMEKLE HAZIRLANIYOR

9 Ekim 2021 Cumartesi

Kış mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerinden olan tarhana kadınların günlerce süren el emeği ile yapılarak şifa kaynağına dönüşüyor.

Doğada yetişen bitkiler ve sebzeler eklenerek hazırlanan tarhana siparişle yurdun çeşitli yerlerine gönderiliyor.

Demirci'de hazırlanan tarhana içerisine konulan 16 çeşit bitki ve sebze ile şifalı bir çorbaya dönüşüyor.

Sevinçler, Akdere, Gümele, Hoşçalar ve Hüdük mahallesinde kadınlar tarafından hazırlanan tarhana yurdun çeşitli yerlerine gönderiliyor.

Sevinçler mahallesinde kadınlar tarhananın lezzetli bir şekilde olması için günler boyu süren emek sarf ediyorlar.

Tarladan toplanan biberler önce asılıyor daha sonra yıkanarak temizlendikten sonra kazana atılıyor.

Kazanın içerisinde biberin üzerine ise domates, biber, soğan, biberiye, kuşburnu, alıç, hünnap, kızılcık, elma, sarımsak, ayva, nane, iğde ve haşlanmış kuru fasulye, patates ve nohut ekleniyor.

Kazandaki biber, bitki ve sebzeler ile birlikte 6 saat boyunca odun ateşinde pişiriliyor. Haşlanan malzemeler hamurla karıştırılarak elle yoğruluyor.

Yoğrulduktan sonra 1 gün bekletilen tarhana hamuru daha sonra parçalar halinde bir bez üzerine dağıtılıyor.

Mahalledeki kadınlar toplanıp tarhana hamurunu elleri ile ovalıyorlar. İnce bir elekten geçirilen tarhana bezin üzerine seriliyor. Kadınlar tarhana ovalamada türkülerle kışa hazırlanıyorlar.

Kadınlar bir yandan tarhana ovalamaya devam ederlerken, bir yandan da yapılan tarhanayı odun ateşinde pişirip birlikte lezzetini tadıyorlar.

Sevinçler Mahallesi sakinlerden Serap Yetiş yaptığı açıklamada " Tarhana Demirci'mizin çok özenle hazırladığı bir kış çorbası. Biberimizi doğrayıp yıkarız. Domates, soğan, elma, acı biber, biberiye, hünnap, kuşburnu, nane, alıç gibi 16 çeşit bitki ve sebze ile yaparız. Soğanını bütün olarak atarız ki hem soğanın özü tarhanaya işlesin ve kırmızı olsun diye. Tarhana yapımı sadece bir kişinin 4 veya 5 gün sürer. Mahalledeki kadınlar herkes birbirinin tarhana yapımına yardım eder. Tarhana yapımında ovalamaya geçtiğimizde hem türküler söyleriz hem de yaptığımız tarhanayı pişirir yeriz " dedi.

Sevinçler Mahalle Muhtarı Halil Yetiş ise " Tarhana Demirci'mizin şifalı bir çorbasıdır. Mahallemizde olsun, diğer mahallelerde de tarhana özenle hazırlanır. Sonbaharda yapımına başlanır. Her çeşit şifalı bitki tarhanamıza konur soğuktan, gripten korusun. Bu pandemi dolayısı ile tarhana çorbası istenilen bir çorba oldu. Tarhanamıza talep çok. İsteyenler oluyor. İllere ve ilçelere gönderiyoruz. Domatesten bibere, kızılcıktan, naneye kadar birçok bitki konuyor. Bizden tarhana alanlar gelecek yıl için yazdan sipariş veriyorlar. Demirci'mizin bir geçim kaynağı olmaya başladı " dedi.

Belediye Başkanı Selami Selçuk ise " Demirci'de Sevinçler, Gümele, Hüdük, Hoşçalar, Akdere mahalleleri başta olmak üzere birçok mahallemizde tarhana yapılır. Kış mevsiminde içerisinde konulan bitkiler ve sebzeler ile şifalı bir çorba olur " dedi.

1854

Tüm Haberler