Haberler

LEZZETİ İLE İFTAR SOFRALARINI SÜSLÜYOR

2 Mayıs 2021 Pazar

Demirci'de sadece ramazan ayında üretilen ve 121 yıllık lezzet susamlı helva iftar sofralarını süslüyor.

Demirci'de babadan aldığı mesleği 71 yıldır aynı işyerinde sürdüren helvacı ustası İhsan Akgün, her ramazan ayın da ailesi ile birlikte gün boyu susamlı helva üreterek müşterilerinin taleplerine yetişmeye çalışıyor.

Helvacı ustası İhsan Akgün, oğlu Mustafa Akgün ve ailesi ile birlikte sabahın erken saatlerinde başlayarak iftar öncesine kadar susamlı helva üretimi yapıyorlar.

Ramazan aylarında sabahın erken saatlerinde, ata yadigarı kazanda, su, şeker, limon suyu ve çöğen otundan oluşan malzeme, ateşte kaynatılan ağda, tahta kepçeyle kıvam alıyor.

Tepside susamla karıştırılan malzeme, gün boyu ustaların ellerinde yoğrularak helva haline getiriliyor.

Vatandaşlar iftara doğru dükkandan aldıkları helvayı, sıcaklığını koruması için evde örtüyle sarıyor. Örtüden çıkarılan helva, iftar yemeği sonunda ılık, hafif bir tatlı olarak lezzetli bir şekilde tüketiliyor.

Susamlı helva lezzetini bilen vatandaşlar iftardan önce işyeri önünde helva alabilmek için uzun kuyruklar oluştururken, Demirci'ye gelemeyen ve alamayanlarda yakınları tarafından susamlı helva aldırıyorlar.

1900 yılında dedesi Mustafa Akgün tarafından ilçede helvacılık yapılmaya başlandığını belirten Mustafa Akgün " Helvacılık mesleği 3 nesildir devam ediyor. Babam İhsan Akgün, babasından devraldığı bu güzel mesleği bana da öğretti. Ramazan ayı geldiğinde Demirci başta olmak üzere ilçe dışından gelen talepleri karşılamakta zorlanıyoruz. Pandemi döneminde olmamız sebebiyle bizde çalışmalarımızı gerekli olan kurallara göre yapıyoruz. Ramazan ayında iftar sofralarında susamlı helva olmazsa olmaz. İzmir, Van, Kütahya ve Amasya'ya kadar gönderdik. Bu lezzetti bilenler yakınları ve tanıdıkları tarafından alınıp gönderiliyor" dedi.

YAPIMI MEŞAKKATLİ VE EL EMEĞİ

Mustafa Akgün " Sabah kazanda ağdası hazırlandıktan sonra 09 itibariyle helva yapmaya başlıyoruz. Zor ve meşakkatli bir iş ama severek yapılınca zor gelmiyor. Helvamızın içerisinde hiç bir şekilde kimyasal tatlandırıcı, glikoz, mısır şurubu ürünler kullanılmamaktır. Susam yerli Demirci'nin tarlalarında üretilen bir ürün. Hazırlanan ağda da tamamen toz şekerden hazırlanmakta. Babam işyerinde ara ara yapımına yardım ediyor. Yaşı ilerlediği için o daha çok müşterilerle ilgileniyor. Biz ailecek babamızın bizlere öğrettiği şekilde her yıl ramazan ayında susamlı helvayı üretmeye devam ediyoruz " dedi.

1631

Tüm Haberler