Haberler

KIŞ SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ

21 Ekim 2020 Çarşamba

Demirci'de 20 çeşit sebze ve meyve karıştırılarak üretilen tarhana kış aylarında sofraların vazgeçilmezi oluyor.

Kışın yaklaşmasıyla sofraların vazgeçilmezi tarhanayı hazırlamak için Demirci merkez ve kırsal mahallelerde hummalı bir çalışma var.

Hazırlanan tarhana, 20 çeşit doğal meyve ve sebze karışımı ile bin bir emekle yapılıyor.

Akdere Mahallesindeki kadınlar imece usulü tarhana yapıyor. Kendi bahçe ve tarlalarından topladıkları kırmızı biberi, iplere dizerek bir hafta güneşte bekleten Akdereli kadınlar, daha sonra suyun çeken biberleri kazanda kaynattıktan sonra hamurla karıştırıp yoğuruyor.

Yaklaşık 3 gün dinlenmeye bırakılan hamur, bez üzerinde kurutulduktan sonra kadınlar tarafından ovalanarak tarhana haline getiriliyor. 3 kez elekten geçirilen tarhana bir kez daha toz halinde güneşe serilip kurutulduktan sonra çorba yapılmak üzere hazır hale getiriliyor.

TARHANANIN SIRRI 20 ÇEŞİT DOĞAL ÜRÜNDE

Demirci ve çevresindeki tarhanayı diğer bölgelerdeki tarhanalardan ayıran en büyük özelliği içine karıştırılan doğal sebze ve meyveler.

Demirci tarhanasında kırmızı biberin yanı sıra, hünnap, alıç, kuşburnu, ahlat, nane, patlıcan, ceviz, elma, acı biber, patates, yaban eriği, armut, ayva, soğan, sarımsak, kuru fasulye, nohut, kızılcık ve güründen oluşan 20 çeşit meyve ve sebze ve doğal ürün yer alıyor.

Yıllardır geleneksel yöntemle yapılan 20 çeşit ürün karışımlı tarhana, internet üzerinden yapılan satışlarda yoğun talep görüyor.

YAPMASI ZOR AMA, LEZZETLİ VE ŞİFALI

Akdere mahallesi sakinlerinden Fadime Sönmez yaptığı açıklamada yıllardır büyüklerinde gördükleri yöntemle tarhana yaptıklarını, Demirci'de hazırlanan tarhananın bir çok yönüyle Türkiye'nin farklı illerde üretilen tarhanalarda ayrıldığını anlattı.

Sönmez, tarhananın hazırlanışını şöyle anlattı:

"Kendi yetiştirdiğimiz kırmızı biberleri ipe dizerek güneşe sereriz. Güneşte bekledikten sonra doğrayıp tuzlarız. Doğradığımız biberleri kazanda kaynatırız. İçerisine sarımsak, soğan, kuru fasulye, nohut, yaban eriği, ceviz, elma, kuşburnu, ayva, hünnap, alıç gibi meyve ve sebzelerini de eklemek için ayrı kaynatıp hamur olarak yoğururken içerisine atarız. Sonrasında da bez üzerine parça parça sereriz. Sonrasında tüm mahalleli ile birlikte bez üzerine ovalıyoruz. Zor ve zahmetli ama hem kışlık yiyeceğimiz, hem de satarak gelir elde ediyoruz. Tarhana bin bir derde şifa olan bir çorba." dedi.

3052

Tüm Haberler