Haberler

DEMİRCİ'NİN İLK LAVANTA TARLALARINDA HASAT BAŞLADI

19 Temmuz 2020 Pazar

Kozmetik ve temizlik sanayisi başta olmak üzere sağlık sektörüne kadar birçok alanda kullanılan lavanta da hasad Demirci'de de başladı. 

Demirci ilçesine bağlı İmrenler Mahallesi'nde 3 üreticinin bir araya gelerek bölgede üretimine başladığı lavantanın hasadı yapılmaya başlandı. 

Demirci'de ilk kez 10 dönüm arazide deneme ekimi yapılan lavantanın bu yıl ilçede ilk kez de hasadı yapılıyor. 

Çiftçiler orak ve makas yardımı ile lavantayı köküne yakın yerden keserek gelecek yıllarda da yetişmesi sağlanıyor. 

Demirci İlçe Tarım Müdürü İslam Köse yaptığı açıklamada " Demirci'de hedefimiz gelir getirici tarım ürünlerinin içinde bitki ürünlerinin de olmasıydı. İlçemizde şu anda 20 dönüm arazide lavanta üretiliyor. Bu rakamın gelecek yıllarda 200 dönüme ulaşmasını bekliyoruz.  Bunu son yıllarda yaptığımız çiftçi seminerleri ile de başardık. Patpaya, Hatmi Çiçeği, Kekik ve Çitlembik bitki türlerine lavantanın da üretimi ilçemizde yapılarak çiftçimize gelir oldu. Hedefimiz kozmetik ve temizlik sanayisinde kullanılan lavanta üretimini arttırarak ilçemizde yaygınlaştırmak. "dedi. 

İlk yılda 2 ton lavanta çiçeği rekoltesi elde ettiklerini söyleyen üretici Gökhan Demir, hedeflerinin gelecek yıl bu rakamı 5 tona çıkarmak olduklarını aktardı. 

BİR KEZ DİKİLİYOR, 12 YIL ÜRÜN VERİYOR

Üretici Demir  yaptığı açıklamada " Demirci'nin ve yöresinin ilk lavanta bahçesinin hasadını yapmaya başladık. Köke yakın bir yerden orak veya makasla kesiyor. Bu yıl 2 ton rekolte elde ettik. Topladığımız ürünü demet demet bağlayarak buradan yağını çıkartmaya gideceğiz. Alternatif gelir getirici bir ürün. Hedefimiz gelecek yıl 5 ton üretim yapmak. Demirci'de bu gelir getirici bitkinin üretiminin yapılması bizleri daha çok mutlu eder "dedi. 

4060

Tüm Haberler