Haberler

UMUTLAR DEMİRCİLİ HEMŞERİMİZDE

20 Nisan 2020 Pazartesi

Çin'den getirilen ve Kovid-19 tedavisinde olumlu sonuç veren “Favipiravir” adlı ilaç TÜBİTAK tarafından sentezlenerek geliştiriliyor. 

Ekibin başında da Demircili Hemşerimiz İstanbul Medipol Üniversitesi Moleküler Tıp ve Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Güzel ve ekibi gecesini gündüzüne katarak hastalara şifa olması için çalışıyorlar. 

Demircili Hemşerimiz, Medipol Üniversitesi Moleküler Tıp ve Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Güzel, Kovid-19 salgını sebebiyle tedavi gören hastalara şifa olması amacıyla  “Favipiravir” adlı ilacın daha da gelişitirilerek tedavi sürecinde etkili olması amacıyla kurduğu özel ekibi ile yoğun çaba sarf ediyor. 

Akşam Gazetesinin haberinde yer alan detaylar, Medipol Üniversitesi Moleküler Tıp ve Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Güzel'in Kovid-19 hastalığına şifa için üzerinde çalıştıkları ilaç ve çalışmalar ile ilgili geniş bir habere yer verilmiş. 

Akşam gazetesi, virüsün tedavisinde büyük rol oynamaya aday ilaç projesinin detaylarına ulaştı. Favipiravir’in geliştirilmesi projesinin başında İstanbul Medipol Üniversitesi Moleküler Tıp ve Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Güzel ile ekibi yer alıyor. Aynı zamanda Sağlık Bilim ve Teknolojileri Araştırma Enstitüsü İlaç Keşif ve Geliştirme Merkezi Müdürü de olan Güzel, Türkiye’nin bu alandaki sayılı isimlerinden birisi olarak niteleniyor. Projenin bir diğer ortağı ise Atabay Kimya oldu.

İLAÇ SENTEZLENECEK

Proje, 3 klinikte hastalara verilen ilaçların sentezlenerek geliştirilmesini öngörüyor. Süreci, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da yakından takip ediyor. TÜBİTAK’ın desteklediği projenin bütçesi yaklaşık 9 milyon TL olarak belirlendi. TÜBİTAK ise bu paranın 1.7’sini karşılamayı taahhüt etti. Bütçenin geri kalanın tamamı ise Atabay Kimya tarafından karşılanacak. 

ETKİLİ 4 İLAÇ VAR

Şu ana kadar insanlarda Kovid-19’u iyileştiren bir ilaç Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmadı. Oral yoldan alınarak influenza ilacı olarak etkin olabilecek ilaçlar ise mevcut. Etkili görülen ilaçlar şunlar: “ Ramdesivir, Lopinavir/Ritonavir ilaç kombinasyonu, Favipiravir, etkinliği araştırılan Fingolimod (Gilenya), Klorokin Fosfat. 
Amerikalı bilim insanları, koronavirüs tedavisi için adı geçen deneysel ilaçlardan Remdesivir’in maymunlar üzerinde yapılan testlerde başarı gösterdiğini duyurdu. Yapılan ilk testlere göre, koronavirüslü maymunlar ilk dozu aldıktan yalnızca 12 saat sonra daha sağlıklı bir hale geldi.

19 Nisan 2020 tarihinde Akşam Gazetesinde Demircili Hemşerimiz Doç. Dr. Mustafa Güzel'in yer aldığı haber ve detayları okumak için tıklayınız  https://www.aksam.com.tr/guncel/cinden-gelen-ilac-turkiyede-gelistiriliyor-aksam-projenin-detaylarina-ulasti/haber-1065292

Demircili Hemşerimiz Doç. Dr. Mustafa Güzel, TUBİTAK Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Talip Alp ve TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanı Dr. Ahmet Uludağ, 7 Haziran 2016 tarihinde Demirci'de Belediyemiz Ev Sahipliğinde " Geleceğin Bilim Dünyası " konulu bir seminer vermişti. 

Haberin linkine tıklayabilirsiniz http://www.demirci-bld.gov.tr/detaylar/1/haberler/6433/gelecegin_bilim_dunyasinda_gencligin_yeri.aspx

4171

Tüm Haberler