Haberler

ŞİFA KAYNAĞI MUŞMULA, DEMİRCİ'DE İLAÇSIZ ÜRETİLİYOR

20 Kasım 2019 Çarşamba

Türkiye'de bazı yörelerde döngel, töngel ve yeni dünya olarak da bilinen muşmula meyvesi, Demirci'de hasadı yapılırken, başta İstanbul olmak üzere birçok yere gönderiliyor.

Demirci'de son yıllarda üretimi artan Muşmula meyvesi, Demirci ilçe merkezinin yanı sıra Esenyurt, Ören, Hoşçalar, Mahmutlar, Kerpiçlik ve Sevinçler mahallelerinde yoğunluklu üretiliyor.

Demirci'de muşmula üretimindeki hiç bir şekilde zirai ilaç kullanılmıyor.

Hünnap, Kiraz ve Badem meyvesinin ardından üretimi yıldan yıla artan ve birçok hastalığa şifa olan muşmula meyvesi, Demirci'de yılda ortalama 150 ton üretiliyor.

Şifası pek bilinmeyen Muşmula meyvesi çok iyi bir karaciğer dostu. Şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği muşmula meyvesi, antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki zararlı toksinleri de yok eder.

Demirci Esenyurt mahallesinde Zinnur ve Şerife Oğuz çiftide arazilerinde yetiştirdikleri muşmula meyvesinin hasadını yaparak, mahalleye gelen alıcı tüccarları satıyorlar.

Bahçelerden hasadı yapılan muşmulalar kasalara 1'inci sınıf ve 2'inci sınıf olarak iri ve ufağı ayrılarak hazırlanıyor.

Kilogramı 1 lira başlayarak 3 liraya kadar alımı yapılan muşmula'nın çeşitli yörelerde turşusu, reçeli ve marmelatıda yapılıyor.

Çiftçi Şerife Oğuz yaptığı açıklamada" Mahallemizin başlıca geçim kaynakları arasında yer alan muşmula hasadına başladık. Muşmula üretiminde hiç bir şekilde zirai ilaç kullanmıyoruz. Doğal bir alanda yetiştiği için doğa, toprak ve su katkısı ile yetişiyor. Toplanan muşmulaları iri ve ufaklıklarına göre ayırıp, gelen tüccarlara satıyoruz. Evimize büyük bir katkı sağlıyoruz" dedi.

Alıcı İsmail Hakkı Erköylü ise " Muşmula bölgemizde sıklıkla üretilen bir meyve. İlçemizde yaklaşık 15 kırsal mahallede üretimi yapılıyor. Yılda yaklaşık 150 ton civarı ürün alıyoruz. Kilogramı 1 liradan başlayarak, 3 liraya kadar iriliğine göre alım yapıyoruz. Aldığımız ürünler İstanbul, İzmir ve Balıkesir bölgelerine götürüyoruz. Bu yörede yetişen muşmulanın üretiminde hiç bir zirai ilaç olmaması tercih sebebi oluyor " dedi.

MUŞMULA MEYVESİNİN FAYDALARI

  • Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine destek olur.
  • İçeriğindeki melovin etken maddesi ile sinir sistemi ve kaslar üzerinde etkili , sağlıklı bir sinir sistemine sahip olmanızı sağlayan muşmulanın dış kabuğu da kaynatılarak içilebilir ve bu depresyon hapı içmiş gibi etki yaratmaktadır.
  • İçeriğindeki fazla sudan dolayı serinletici, rahatlatıcı etki yapar.
  •  İnce bağırsak iltihabı, ishal ve dizanteriyi gidermeye yardımcı olur.
  • Düzenli olarak muşmula tüketimi, merkezi sinir sistemine iyi gelir. Kan dolaşımını hızlandırdığından dolayı beynin daha düzenli oksijen almasına yardımcı olur. Böylece zihin üzerinde olumlu etkiler sağlar.
  • Kan dolaşımını düzenler.
  • Ana karnındaki ceninin düşmesini engel olur.
  • Muşmula yaprakları şeker hastalığına iyi gelir.

3164

Tüm Haberler