Haberler

ŞİFA KAYNAĞI BİTKİ, KİLOSU 10 LİRA'DAN SATILIYOR

26 Temmuz 2019 Cuma

Birçok hastalığa şifası olan kekiğin Demirci'de hasadına başlandı.

Demirci merkez,İmrenler, Sevinler, Büyükkıran, Küçükkıran mahalleleri olmak üzere 10 kırsal mahalle de üretimi yapılan kekik, bir kez ekildikten sonra 15 yıl boyunca hasadı her yıl aynı aylarda yapılıyor.

İlaç sanayi ve marketlere satılan kekik İlçenin alternatif tarım geçim kaynaklarından oldu.

İlçedeki kadınlarda kekik üretimi yapan tarlalarda yevmiyeli olarak çalışarak aile bütçelerine dekatkı sağlıyorlar.

Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya  " Demirci'de alternatif tarım ürünlerinin üretilmesi ve çiftçimizin gelirini arttırması için çalışıyoruz. İlçemizde 200 dekar arazi de yılda ortalama 22 ton üretim alıyoruz. Odamız olarak papatya, hatmi çiçeği gibi kekiğinde üretim kapasitesini arttırmak istiyoruz. Bunun içinde Ziraat Mühendislerimizin destekleri ile çiftçilerimiz kekik üretimine yönlendiriyoruz. Bakımı iyi yapıldığı sürece bir araziye bir kez ekilen kekikten 15 yıl boyunca ürün alınabilir. Odamız olarak hedefimiz 2021 yılında 50 ton kekik rekoltesi almak istiyoruz" dedi.

10 yıldır arazisinde kekik üretimi yapan çiftçi Selahattin Ülker, 10 dönüme yakın arazimde kekik üretimi yapıyorum. Arazimde ilk yıl taşı arındırıp sürdükten sonra kekik ektim. 4 yıldır aynı kekikten hasat yapıyorum. Yılda 1 ton kekik rekoltesi aldığım arazimde, kekikleri topladıktan sonra patoza vererek öğüttürüyorum. Daha sonra çuvallayarak kilosunu 10 liradan Denizli, Gaziantep ve İstanbul gibi illere gönderiyorum. İleriki yıllarda hedefim 2 ton kekik üretimi yapmak" dedi

2061

Tüm Haberler