Haberler

YEREL TOHUMLAR ARTIK KAYIT ALTINDA

30 Ekim 2018 Salı

Demirci'de başlatılan yerel tohum hamlesi devam ederken, Kaymakamlık , Belediye ve İlçe Tarım Müdürlüğü ortak bir çalışmaya imza attı.

Yerel tohumun günden güne günümüzde Demirci'de 3 kurum el ele vererek, yerel tohum araştırması yaparak 250 yerel tohumu Ankara Tohum Gen Bankasına teslim edildi.

100 yıl ve daha sonraki yıllarda saklanacak olan bu yerel tohumlardan faydalanmak isteyenlere hazırladıkları projeler çerçevesinde bu tohumlar verilecek. Ayrıca tescillenen bu tohumlar kayıt altına alınırken, yerel tohumlardan Ulusal Gen Bankasının da ileriki yıllarda üretime geçeceği öğrenildi.

Yerel tohumların organik tarıma kazandırılması içinde çalışmalar yapıldı.

İlçe Tarım Müdürü İslam Köse, Belediye Başkanı Selami Selçuk'u makamında ziyaret ederek, Organik Tarım Kapasitesinin Geliştirilmesi ve Yerel Çeşitlerin Korunması kitabını takdim etti.

Demirci Kaymakamlığı, Demirci Belediyesi, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Bornova Zeytincilik Araştırması Enstitüsü'nce oluşturulan komisyon uzun zamandan bu yana sürdürdüğü yerel tohum araştırmasını tamamladı. Yapılan çalışmanın tüm detayları, toplanan tohumların cinsi ve bilgileri bir kitapta da toplanarak kayıt altına alınmış olundu.

Belediye Başkanı Selami Selçuk yaptığı açıklamada" Demirci toprağı kirlenmemiş bir ilçemiz. Bu kapsamda yerel ürünlerimizi korumak, saklamak, organik tarıma kazandırmak ve gelecek nesillere aktarmak için başlattığımız bu projede 250 yerel tohumu bir araya getirdik. Bu tohumlarımızı Ankara'da Tohum Gen Bankasına teslim ettik.Yerel ürünlerimizi korumak, geliştirmek, organik olarak üretmek ve tanıtmak amacı ile yapılan çalışmaları desteklemeliyiz. Bu yerel tohumlarımızın bilgilerini, yapılan çalışmaların kayıt altına alınması ve gelecek nesillerimizin yapılan çalışmaları görmesi amacıyla bir kitap hazırladık. Bu çalışmaların her safhasında büyük emek veren İlçe Tarım Müdürümüz İslam Köse'ye Teşekkür ediyorum. Bu desteklerimizde bundan sonra da devam edecek" dedi.

1621

Tüm Haberler