Haberler

DOĞADA YETİŞİYOR, KURUTULARAK SATILIYOR

30 Mayıs 2022 Pazartesi

Doğada kendiliğinden yetişen papatyalar kurutularak satılıyor ailelerin geçim olmaya devam ediyor.

Demirci'de Kışlak, Yavaşlar, İmceler, Danışmentler, Gürçeşme, Elek, Esenyurt, Ulacık ve Rahmanlar mahallelerindeki kadınlar sabahın erken saatlerinde ve akşam saatlerinde dağlara ve yaylara giderek doğada yetişen papatyaları hasat ediyor.

Kadınlar doğada yetişen papatyalı tek tek uçlarından makas keserek gelecek yıllarda da çıkması için köklerinden koparılmıyor.

Çocuklarda okul sonrası büyüklerine tarlada akşam saatlerinde papatya toplamalarına yardımcı oluyorlar.

Kadınlar aile ekonomilerine destek olmak amacıyla kırlardan topladıkları papatyaları evlerinin balkonlarına sererek kuruttuktan sonra tüccarlara satıyor.

Geçtiğimiz yıl kilogramı 40 Liradan satılan papatyanın bu yıl 50 ila 60 liradan satılacağı belirtildi.

Kışlak Mahalle Muhtarı Mahmut Özcan yaptığı açıklamada " Kışlak mahallemiz başta olmak üzere çevre mahallelerimizin bir geçim kaynağı papatya. Kadınlar ev ekonomisine katkı sağlamak için papatya topluyorlar. Bizlerde zaman zaman kadınların papatya toplamasına yardımcı oluyoruz. Geçen yıl kuru papatya 40 liradan satıldı. Bu yıl kilogram fiyatının 60 lira olacağını belirtildi" dedi.

Kışlak Mahallesi sakinlerinden Asya Erdem ise " Papatya bir geçim kaynağımız. Sabah erken veya akşam serinde topluyoruz. Günde 1 leğen topluyoruz. Kurutulmuş 1 çuval papatya 8 ile 10 kilogram ağırlığında oluyor. Makasla kesiyoruz papatyalarımızı. Hem gelecek yılda tohumu kalsın kökünden ayırmıyoruz. Gelecek yıl daha çok olsun diye yapıyoruz. Geçen yıl 40 liraya sattım" dedi.

1394

Tüm Haberler