İFTAR SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ
3 Nisan 2022 Pazar
Demirci'de ramazan ayına özel üretilen iftar sofralarının vazgeçilmezi susamlı helva ilçe halkının yanı sıra, ilçe dışından da yoğun ilgi görüyor.
Demirci'de 72 yıldır aynı işyerinde baba mesleğini sürdüren helvacı ustası İhsan Akgün, ramazan ayına özel ürettiği susam helva ile iftar sofralarını lezzetlendiriyor.
Ramazan aylarında sabahın erken saatlerinde, ata yadigarı kazanda, su, şeker, limon suyu ve çöğen otundan oluşan malzeme, ateşte kaynatılan ağda, tahta kepçeyle kıvam alıyor.
Tepside susamla karıştırılan malzeme, gün boyu ustaların ellerinde yoğrularak helva haline getiriliyor.
82 yaşındaki usta meşaketli mesleğini oğluna da öğretirken ramazan ayında oğlu Mustafa Akgün helva yaparken, kendisi de müşterilerin siparişlerini temin ediyor.
Yıllardır susamlı helvanın lezzetini bilen ilçe sakinleri de iftar saatler önce işyeri önünde uzun kuyruklar oluşturarak ramazana özel üretilen helvadan satın alıyorlar.
MESLEĞİMİZ 4. KUŞAKTA
Usta İhsan Akgün'ün oğlu Mustafa Akgün yaptığı açıklamada" Ramazanın geldiği bizde susamlı helva ile belli olur. Ramazan ayı ile başlayan bu asırlık tatı yapmayı sürdürüyoruz. Bu bizim dede mesleğimiz. 3 kuşaktır yapılan bu güzel mesleği 4. kuşak olarak ben sürdürüyorum. El emeği çok fazla olan bir lezzet. Üretimde püf noktaları çok fazla. Kavrulmuş susam, şeker ve çöğen ile başlıyor mesaimiz. Akşama kadar müşterilerimizin taleplerine yetişmeye gayret ediyoruz. Demirci'nin yanı sıra dışarıya da çok satıyoruz ramazan ayında. İzmir, Ankara ve İstanbul gibi illere de ramazan ayında gönderiyoruz" dedi.
82 yaşındaki Helvacı Ustası İhsan Akgün ise " Bu sanatı babamızdan öğrendim. 60 yıldır da ben sürdürüyorum. Sadece ramazan ayında üretirim. Ramzan ayı boyunca bayrama kadar üretiyoruz " dedi.
50 yıldır İzmir'de ikamet eden Demircili Sevim Baştürk ise " Ramazan ayının başında mutlaka gelirim İhsan amcanın helvasını almaya. Çocukluğumuzun unutulmaz lezzeti. Vazgeçemiyoruz bu ramazanda da geldik" dedi.
810