Haberler

DEMİRCİ'DE ÜRETİLEN ÇANLAR BİR ÇOK ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR

4 Ağustos 2020 Salı

Geleneksel zanaatları arasında yer alan çancılıkta ustaların yıl boyunca 200 dereceyi bulan ocak başında el emeğiyle ürettiği 300 bin çan, pek çok ülkeye ihraç edilerek ilçe ekonomisine önemli katkı sağlıyor.

Çancılığın kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze ulaştığı ilçede 4 işletmede çan üretilmeye devam ediliyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla beraber çekiç seslerinin yükseldiği atölyelerde saca çan şekli verildikten sonra 150 dereceyi bulan kömürlü ocakta tavlanıyor.  Daha sonra kulbu takılıp, ses ve ritim ayarı yapılan çanlar kullanıma hazır hale geliyor.

Büyüklüğüne göre 1 ile 50 numara arasında sınıflandırılan çanlar, adedi ortalama 15 liradan başta Yunanistan, Avustralya, Yeni Zelanda, Sırbistan ve Bulgaristan gibi 10'dan fazla ülkeye ihraç ediliyor. İlçeye çan ihracatından yıllık ortalama 4.5 milyon lira ihracat geliri sağlanıyor.

Demirci'de yapılan çanlar, ihraç edildikleri ülkelerde hayvanlar için ya da aksesuar eşyası olarak kullanılıyor.

Demirci Madeni Eşya Elektrik Cam ve Ağaç İşleri Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Ahmet Simavlı; ilçenin çan üretimiyle adını duyurduğunu belirterek, ihracatın artması için üreticilere destek vermeye devam ettiklerini anlattı.

Simavlı, 4 işletmenin çanlarının kalitesiyle dünyada adını duyurduğuna dikkati çekerek, "Çan üretiminde kendimizi geliştirerek ihracatımızı arttırdık. Başta Yunanistan, Sırbistan, Yeni Zelanda, Bulgaristan ve Hindistan başta olmak üzere birçok ülkeye gönderiyoruz. İlçemizde bu alanda ekonomik olarak yaklaşık 4,5 milyon lira gibi para girişi olurken, her geçen gün artan üretime de istihdam olanağı sağlıyor." dedi.

70 yaşındaki çan ustası Mustafa Sabancı, mesleğe 10 yaşında babasının yanında başladığını, şimdi de mesleğini oğluna aktardığını belirterek,  "Mesleğimizi üçüncü kuşağa taşıdık. 60 yıldır bu mesleğin içindeyim. Yaz demedim, kış demedim rızkımız için çalıştık." diye konuştu.

30 yıllık çan ustası Ahmet Doğru da bir çanın hazır hale gelene kadar 33 farklı işlemden geçtiğine dikkati çekerek, "Her bölgede bu şekilde çan üretilemez. Tamamıyla el marifeti ile üretimi yapılıyor. Ürettiğimiz çanlar büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yanı sıra aksesuar süs eşyası olarak da kullanılıyor. İşletmelerimizin üretim hacmi büyüdükçe istihdamı ve ihracatı da arttırıyoruz." ifadelerini kullandı.

1885

Tüm Haberler

DEMİRCİ BELEDİYESİ HİSAR KAPLICALARI TERMAL TESİS VE APART OTELLERİ

Demirci Belediyesi Termal Tesislerinde Kısmi zamanlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanımız ve daimi sağlık personelimiz bulunmaktadır.

DETAYLI BİLGİ