Haberler

TARİHİ AÇILIŞTA, DEMİRCİ HALISI

24 Temmuz 2020 Cuma

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifinin halıları dünyaca ünlü halı dokuma şehri olan Demirci'de Özkul Halı firması tarafından dokunarak döşendi.

1934'te Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye dönüştürülen Ayasofya, Danıştay'ın kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile tekrar cami statüsüne kavuştu.

Türkiye'nin ilk makine halı dokuma tesisi olan Özkul Halı fabrikası Ayasofya Camii halılarını özel desen ve özel bir çalışma yapılarak hazırlandı.

Özel olarak hazırlanan Ayasofya Cami halısının 1 metrekaresi 5 kilogram ağırlığında üretilirken, desen olarak 17. yy Osmanlı Rumi deseni kullanıldı. 

Ayasofya Camii halısı gece gündüz çalışılarak hazırlanan Ayasofya Cami halısı 24 Temmuz Cuma günü sabah saatlerinde tamamlanarak hazır hale getirildi.

Özkul Halı Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Özkul yaptığı açıklamada " Ayasofya camii halısı ile ilgili Turizm Bakanlığı yaklaşık 20 gün önce bizimle iletişime geçti. Biz de memnuniyetle kabul ettik. İnşallah açılışa yetiştireceğiz dedik.  Burada 4 bin metrekarelik halı işi var. Şimdi 2 bin 350 metrekaresini döşüyoruz. Kalanını restorasyon bitince yapacağız. Kanserojen olmayan bir boya kullanılıyor. Açık renkler tarihi mekanlarda biraz hafif kalıyor. Böyle bir koyu rengin olması bir asalet getirdiğine inanıyorum. Ayasofya Cami Halısını Demirci'de dokuyup hazırlamak gurur verici" dedi.

Özkul Halı fabrikası yönetim kurulu üyesi Behçet Özkul " Tüm dünya Müslümanlarının açılmasını heyecanla bekledikleri Ayasofya Cami Kebirin halıları İlçemizde Özkul Halı tarafından dokunmasının büyük bir gururunu yaşıyoruz. Devlet Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın oluru ile desen ve renk seçimi yapılmasının ardından fabrikamızdaki tüm personel ile zaman kavramını ortadan kaldırarak, halının sevkiyatından dokunması, temizlenmesi ve döşeme ekibimiz ile geceli gündüzlü çalışarak tamamladık "dedi.

AYASOFYA HALISINDA YERLİ YÜN KULLANILDI

Behçet Özkul " Ayasofya camimizin halısını yüzde yüz yerli yünden yapıyoruz. İçerisinde akrilik, naylon, petrol türevi, kansorejen içeren ürünler bulunmamaktadır. Halımız iplik yapımı aşamasında reaktif boyama ile çok özel bir teknoloji ile boyanmaktadır. Anti bakteriyeldir, virüs ve bakteri barındırmamaktadır dedi.

GURURLUYUZ

Belediye Başkanı Selami Selçuk yaptığı açıklamada " Danıştayın kararı ile 86 yıllık hasretimiz sona erdi. Ayasofya Cami olarak ibadete açıldı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın tenzipleri ile Ayasofya Cami'nin halıları ilçemizde Özkul Halı fabrikası tarafından büyük bir titizlik içinde dokunarak hazırlandı. Bugün ise Cuma namazı ile birlikte ibadete açılan Fatih Sultan Mehmet Hanın emaneti Ayasofya camiine Demirci'de dokunan halıların olması bizleri ziyadesi ile gururlandırdı. Özkul Halı firmasına ve çalışanlarına bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.

3498

Tüm Haberler