Haberler

BU İŞLETMEDE, HALILAR DAHADA DEĞERLENİYOR

22 Ağustos 2019 Perşembe

Demirci'de, 3 yıl önce 15 kişi ile kurduğu atölyesini bugün 8 kat büyüterek 130 çalışana yükseltti.

Demirci İsmail Özdağlar Sanayi sitesinde 3 yıldır faaliyetini yürüten ve 15 kişi ile başladığı halı işleme, temizleme, ütüleme ve kenar yapım atölyesinin hacmini büyüten 100 yıl halı işleme atölyesi sahibi Mustafa Tosun bugün 130 kadına iş imkanı sağlıyor.

Dokunan el ve makine halıları işletmeye geldikten sonra yıkanarak kadınların binbir emek vererek saatler boyu uğraşarak temizliği, ütüsü ve kenar işlemeleri yapıldıktan sonra paketlenerek, satılmak üzere yurt içinde mağazalara gönderiliyor.

Kadınlar sabahın erken saatinde başladıkları işlerini 8 saat boyunca çalışarak ev ekonomilerine de katkı sağlıyorlar.

4,6,8 ve 10 metrekare büyüklüğündeki halılar işletmedeki kadınlar tarafından günlerce emek verilerek hazırlanıyor.

42 yıldır halıcılık mesleği ile uğraşan işletmeci Mustafa Tosun " yıllardır hem halı satışı yapıyorum, hemde el halı tamir ustasıyım. Halı tamiri üzerine 3 yıl önce bir işletme kurmaya karar verdim. Makine ve el halılarımızın ipek ve kenar dikimleri, temizlenmesine kadar kurduğumuz atölyede yapıyoruz. İşletmemizin her departmanın da kadınlar çalışıyor. Halımız yıkandıktan sonra tıraşlamaları yapılıyor. Tıraşı yapılan halılar daha sonra dikiş departmanındaki kadınlarımıza gönderiliyor. El dokuma tarihi antika halılar günümüzde kalmadı. Aslen onların tamirlerini de yapmıştım. Bu atölyede halıya yapılan her işlem kadınlarımızın el emeği ile yapılmaktadır. Demirci'de bu tesisi kurmamın ana nedeni, burası bir halı şehri. Buradaki kadınlar doğuştan halı dokumanın içinde yer alıyorlar. İşletmemi buraya kurmam kalifiyeli eleman noktasında da sıkıntı yaşatmadı. 15 kişi ile kurduğum işletmemde bugün 130 kişi çalışmakta" dedi.

HEDEF 250 ÇALIŞAN

6 metrekare büyüklüğünde bir halının işleminin 1 gün sürdüğünü söyleyen İşletmeci Mustafa Tosun" Tıraşlamadan gelen halılar dikiş departmanında kadınlar tarafından kenarlarına tek tek iğne ile saçak dikimi yapılıyor. Özellikle makine halıları el dokuma halı özelliğine kavuşmuş oluyor. Yapılan her halı müşterinin evine, odasına anında serilebilecek hale getiriliyor. İşletmemizde günde 50 adet, ayda 3 Bin metrekareyi aşan halı işlemesi yapıyoruz. İşletmemizin ana hedefimiz 130 olan personel sayımızı 1 yıl sonra 250'ye çıkarmak. Yurt dışına ihracat için şu anda görüşmelere başladık. Halı numuneleri teslim edildi. 6 ay gibi bir süre sonra yurt dışına ihracata başlayacağız. Her çalışanımız sigortalı. Eğer işletmede sipariş yoğunluğu olursa çalışanlarımıza fazla saat üzerinden prim ödemesi de yapılıyor. Amacımız ülkemiz ekonomisine daha büyük katkı sağlama hedefindeyiz " dedi.

EVİMİZE KATKI SAĞLIYORUZ

Çalışanlardan Feride Yalçın ise " 2 yıldır halı işleme atölyesinde çalışmaktayım. Yaşadığımız ilçede kadınların çalışabileceği böyle bir imkanın olması bizleri ailemize ekonomik manada destek vermemizi sağlıyor. Saatte 1.5 metre saçak örüyorum. Buradan kazandığımla torunlarımın eğitimine harcıyorum" dedi.

3096

Tüm Haberler