Haberler

HARMANCILARIN, YAZ SICAĞINDA ZORLU MESAİSİ

7 Temmuz 2019 Pazar

Yaz sıcağında harmanda hasat yapan çiftçiler, günler süren zorlu mesaisi ile hem kışlık un ihtiyaçlarını hem de hayvanlarının yiyecek ihtiyaçlarını çıkarıyorlar. 

Demirci'de çiftçiler yaz sıcağında tarlalarında yetiştirdikleri arpa ve buğdayın hasadını geleneksel yöntemlerle yapmaya devam ederlerken, çiftçiler her gün tarlalarında birbirlerine yardım ederek imece usülünü de yaşatıyorlar.

Yaz mevsiminin başlaması ile birlikte İlçe merkezinde ve kırsal mahallelerde çiftçiler yazın kavurucu sıcağında harman yapıyor. Sabahın erken saatinde tarlalarına giden çiftçiler arpa ve buğdaylarını biçmek için kullandıkları kosayı önce biliyorlar. Daha sonra, hep birlikte mani ve türküler eşliğinde tarlalarında ki arpa ve buğdayları biçiyorlar.

İmece usulünün hala yaşatıldığı kırsal mahallelerden olan Sayık Mahallesinde de çiftçiler günler boyu süren yorucu çalışma ile harman yapıyorlar. 

Harman öncesinde de öğle saatlerinde hep birlikte kurdukları sofrada yemek yedikten sonra biçilen arpa ve buğdaylar ananetler ile traktör römorkuna yüklenerek, tarlanın ortasına dökülüyor. Toplanan arpa ve buğdaylar daha sonra kurulan patoz harmanı öğütülüyor.

Daha sonra öğütülen arpalar kırdırılarak hayvanlara kış boyu yem olurken, buğdayda değirmenlere gönderilerek un yaptırılıyor.

Demirci'de 70 Bin dekar alanda yılda 17 Bin ton buğday üretimi yapılırken, Arpa'da ise 30 Bin dekarda yılda 7 Bin ton üretim yapılıyor.

Büyükler tarlada harman yaparken, çocuklarda babalarına tarlanın çevresinde kalan arpa ve buğday saplarını da tırmıklarla toplayarak yardım ediyorlar.

Sayık Mahalle Muhtarı Fazlı Gökgöz " Yaz ayı geldiği zaman çiftçiler tarlalarda arpa ve buğday hasadına başlar. 35 dereceyi bulan sıcakta güneşin altında görüldüğü gibi harmanlarımızı topluyoruz. Köylümüz işbirliği halinde konu komşu hep beraber birbirimizin tarlasına giderek harmanlara yardımcı oluyoruz. Hem yardımlaşma geleneğini hem de kışlık yiyeceklerimizi hazırlıyoruz. Zor oluyor ama bereketli işler bunlar " dedi.

10 YAŞINDA BAŞLADIM HARMAN İŞLERİNE

Çiftçilerden Durmuş Çelebi, 10 yaşımdan bu tarlalarda çalışıyorum. Arpadır, buğdaydır tarla işlerindeyim. Çocuğumu da tarlalara getirerek burada tırmık çekmesini öğretiyorum bana yardım ediyor. Sabah erkenden geliyoruz sapı biçip, harmana yığmak için traktöre yüklüyoruz. Bir tarlada 3 gün çalıştığım günler oluyor. Şükür ekmek paramızı kazanıyoruz " dedi.

6 yaşındaki Durmuş Çelebi'nin oğlu Fatih Çelebi ise " Babamla birlikte sabah erkenden kalkıyorum tarlalara gidiyoruz. Babama yardım ediyoruz akşama kadar. Babam buğdayları taşıyor, bende arkasından tırmık çekerek yardım ediyorum. Tarla işleri zor "dedi.

2616

Tüm Haberler