Haberler

ŞAMPİYONLARIN KISPETİ DEMİRCİ'DEN

3 Haziran 2019 Pazartesi

Ata sporu yağlı güreşlerin tek değişmeyen giysisi olan kıspet egenin son kıspet ustası olan Murat Kozak tarafından tamamen el işçiliği ile üretmeye devam ediyor.

Kıspet ustası Murat Kozak, İlk kıspetini 1999 yılında Demircili Kırkpınar şampiyonu Rıfat Dönmeze diktiğini, 20 yılda güreşlerde şampiyon olan ünlü Baş Pehvilanlara kıspet hazırladığını söyledi.

Demirci Birlik caddesinde bulunan işyerinde 35 yıldır kardeşi Mehmet Kozak ile çalışan Murat Kozak, meslek hayatı boyunca yağlı güreş şampiyonlarına kıspetler dikiyor.

Egenin bilinen son kıspet ustası olan Murat Kozak, kendisinden sonrada bu mesleği sürdürecek kimsenin de olmadığını bu nedenle ömrünün yettiği sürece kıspet yapımına devam edeceğini belirtti.

İLK KISPET ŞAMPİYONA DİKİLDİ

Kıspet yapımını tamamen kendisinin yaparak öğrendiğini söyleyen Usta Murat Kozak, 10 yaşından bu yana ata mesleğimiz olan ayakkabı imalatı ve tamiri yapıyorum. Sürekli deri işiyle ilgilendiğim için kıspete merak sandım. Güreş müsabakalarına çok giderdim. İlçemizde de güreş müsabakaları yapılırdı. Sonra kendim kıspetin yapımına merak sardım. İşyerinde zaman yapmaya çalışırdım. Sonrasında yapımını iyice öğrendim. İlk kıspetimi 1999 yılında Demircili Başpehlivan Rıfat Dönmez'e diktim. Diktiğim o kıspetle Rıfat Dönmez, tarihi kırkpınar güreşlerinde 1. oldu. Kırkpınar başpehlivanı Kadir Ergin'in kıspetini yıllarca diktim. Sonrasında seri olarak üretmeye başladım. Edirne, Antalya, Balıkesir, Erzurum, Uşak ve İstanbul gibi birçok ile kıspet diktim,dikmeye de devam ediyorum "dedi.

EN İYİ KISPET DANA DERİSİNDEN

Kıspet yapımının tamamen el işciliği olduğu söyleyen Kıspet ustası Kozak, sadece üst motiflerinin bir kısmında dikişi makinesi ile desen veriyoruz. En iyi kıspet dana derisinden yapılır. Kıspet yapımında ile olarak pehlivanın beden ölçüsünü alırız. Kesimi ve dikimi yaptıktan sonra, görünen yüzüne dikiş makinesi ile desen verdikten sonra, yine el işçiliği ile perçinle pehlivanın ismini kıspete yazarız. Sonrasında 2 gün boyunca zeytinyağın içinde bekletiriz ki, iyice yumuşaması sağlanır. El yapımı bir kıspetin yapımı 1 hafta sürüyor" dedi.

Murat Kozağın kardeşi Mehmet Kozak, 35 senedir ayakkabı yapımı ve tamiri ile uğraşıyoruz. Dedemizin babasından gelen bir meslek. Babadan oğula bu mesleği sürdürmekteyiz. Hem ayakkabı hem de kıspeti bu işyerinde imal ediyoruz. Kardeşim Murat, 35 yıldır kıspet ustalığı yapıyor. Bende zaman kendisine yardım ediyorum "dedi.

SANATKARIN VE USTANIN YANINDAYIZ

Belediye Başkanı Selami Selçuk'ta, Kıspetçilik mesleğinin yaşatılması için destekliyoruz. Bu noktada İlçemizden bir gencimizi Demirci Belediyesi olarak güreş müsabakalarına göndermek amacıyla ustamıza kıspet dikimi yaptırdık. İlçemde böyle sanatkarlarımız olması gurur verici. Bu mesleklerin yaşatılması önemli. Belediyemiz olarak sanatkarın'da, sporcu'nun da yanındayız" dedi. 

3048

Tüm Haberler

DEMİRCİ BELEDİYESİ HİSAR KAPLICALARI TERMAL TESİS VE APART OTELLERİ

Demirci Belediyesi Termal Tesislerinde Kısmi zamanlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanımız ve daimi sağlık personelimiz bulunmaktadır.

DETAYLI BİLGİ