Haberler

RAMAZAN'A ÖZEL ÜRETİLEN GELENEKSEL LEZZET

11 Mayıs 2019 Cumartesi

Ramazan ayına özel üretilen susamlı helva iftar sofralarını süslerken, helvacı ustası İhsan Akgün, 119 yıllık baba mesleğini de 69 yıldır yaşatıyor.

Demirci'nin helvacı ustası İhsan Akgün, ramazan ayına özel olarak ürettiği susamlı helva ve helvacılık mesleğini oğlu Mustafa Akgün ile birlikte 3'üncü kuşağa taşıdı.

69 yıldır Hacı Hasan mahallesinde faaliyet gösteren işyerinde helvacılık yapan İhsan Akgün (79) 10 yaşından bu yana babasından öğrendiği mesleği aynı dükkanda sürdürüyor.

Helvacı Akgün, helvacılık mesleğini babasının adını taşıdığı oğlu Mustafa Akgün ile birlikte sürdürerek mesleğini 3.'üncü kuşağa taşımanın mutluluğunu yaşıyor.

Ramazan ayına özel üretilen susamlı helva iftar öncesinde tükenirken, başta İstanbul  olmak üzere İzmir, Ankara ve Türkiye'nin farklı illerine de gönderiliyor.

Helvacı Ustası İhsan Akgün yaptığı açıklama da " 79 yaşındayım. İlkokuldayken öğrendim bu mesleği babamın yanında. 1962 yılında babamı kaybettik. Sonra mesleği ben yapmaya başladım. 3 çeşit helva üretirim. Tahin ve köpük helva her zaman susamlı helvayı da sadece ramazan ayında üretirim. Sabah 8'de işyerimi açarım iftar saatine kadar burada müşterilerimize hizmet ediyoruz. Susamlı helvanın şerbeti için özel bir makinesi var. Su, limon tuzu ve şeker karışımından ağdasını hazırladıktan sonra çöven suyunu atarak şerbetini hazırlarız. Susamı sinide macunu üzerine dökerek elimiz ile helva haline getiririz. Senede bir kez yaptığımız için oldukça rağbet oluyor. Bu mesleği şimdi de oğlumla birlikte yürütüyorum, mutluyum "dedi.

119 YILDIR BU MESLEK AYAKTA

Helvacı İhsan Akgün'ün oğlu Mustafa Akgün ise " Bu dükkan Mustafa dedemden bu yana 3 kuşaktan bu yana ayakta. Sanayi veya fabrikasyon üretimi  değil tamamen el emeği göz nuru ile üretim yapıyoruz.  Doğal ve orijinal ürünlerle bu helvayı hazırlıyoruz. Bu helvayı helva yapan 3 kuşaktan bu yana aktaran püf noktaları var. Bu helvayı Türkiye'nin her hangi bir yerinde bulma şansınız yok. Bu incelikte ve bu kalitede üretilen başka bir ilçe yok. Burası 119 yıldır aralıksız üretim yapan bir işyeri. Türkiye'de bilinmeyen bir tat. Bileninde asla bırakmayacağı bir tat. Üretimde yetiştiremediğimiz zamanlarda oluyor. İzmir, İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok il ve ilçeye gönderiyoruz.

1 YIL SAKLANABİLİR

Mustafa Akgün, Susamlı helvanın buzdolabında veya serin rutubetsiz bir ortamda 1 yıl saklanabileceğini ifade ederken, bu mesleği kendi çocuklarıma da öğreterek kuşaklar boyu yaşatmak olduğunu söyledi.

1576

Yorum Ekle


Tüm Haberler

DEMİRCİ BELEDİYESİ HİSAR KAPLICALARI TERMAL TESİS VE APART OTELLERİ

Demirci Belediyesi Termal Tesislerinde Kısmi zamanlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanımız ve daimi sağlık personelimiz bulunmaktadır.

DETAYLI BİLGİ