Haberler

KENDİSİ DE PARA, KURUSU DA PARA

20 Eylül 2018 Perşembe

Ağaç dibine düşen elmalar kurutularak kilogramı 4 liradan satılıyor.

Esenyurt Mahalle Muhtarı Arafettin Çetin, Elma kurusunun fiyatı geçen yıla oranla yüzde yüz arttı, mahallede yaklaşık 100 ton elma kurusu rekoltesi beklediklerini söyledi.

Demirci'ye bağlı Esenyurt mahallesinde yılda ortalama 500 ton elma üretimi yapılırken, ağaç dibine düşen elmalarda toplanarak kurutuluyor ve kilogramı 4 liradan satılıyor.

Esenyurt mahallesinde her yıl eylül ayının başında başlayan elma hasadı Ekim ayının ortalarına kadar devam ederken, ağaçtan düşen ve çürüyen elmalarda toplanarak kurutuluyor.

Mahalledeki bayanlar dib elmalarını ve çürüyen elmaları dilimleyerek güneşe seriyor. Yaklaşık 4 gün güneşin altında kurutulan elmalar çuvallanarak gelen tüccarlara satılıyor.

Esenyurt Mahalle Muhtarı Arafettin Çetin " Köyümüzde tatlı Amasya cinsi elma üretimi yapılmaktadır. Yıllık köyümüzde 500 tona yakın elma üretmekteyiz.Ürettiğimiz elmaları başta İstanbul olmak üzere Kütahya, İzmir ve Manisa'ya gidiyor. Bunun haricinde yere dökülen dip elması olarak tarif ettiğimiz ve çürüyen elmaları da toplayıp evimize getiriyoruz.Bayanlarımızda bu dip elmalarını eliyle veya makinesi ile doğrayıp seriyoruz. 4 gün güneşte serilip kuruduktan sonra gelen tüccarlara satıyoruz. Geçen elma kurusunun kilosunu 2 Lira'dan satıyoruz. Bu yıl fiyat yüzde yüz artarak 4 Lira'dan satıyoruz. Mahallemize bu noktada ciddi bir ekonomik girdi sağlamakta.  7 kilogram elmadan 1 kilogram elma kurusu çıkıyor. Bu yıl 100 ton elma kurusu çıkar. Bu durum böyle olunca, elmanın kendisi satıldığı gibi, çürüğü de, dibine düşeni de değerlendirilmiş oluyor" dedi.

Mahalle sakinlerinden Hatice Şalak " Tarlalarımızda yetiştirdiğimiz elma ağaçlarımızın dibine düşen elmaları dilimleyerek kurutuyoruz. Mahallemizde bu işle uğraşan genellikle bayanlarımız. Ekonomik olarak bu iş bayanlarımızda katkı sağlıyor" dedi.

5006

Tüm Haberler

DEMİRCİ BELEDİYESİ HİSAR KAPLICALARI TERMAL TESİS VE APART OTELLERİ

Demirci Belediyesi Termal Tesislerinde Kısmi zamanlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanımız ve daimi sağlık personelimiz bulunmaktadır.

DETAYLI BİLGİ