Haberler

68'İNCİ ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE RAHMETLE ANIYORUZ

11 Mayıs 2018 Cuma

İstiklal harbinin efsane komutanı Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı, ölümünün 68'inci yılında rahmetle anıyoruz.

Bugün İstiklal Harbinin kahraman Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem Akıncı'nın 68'inci ölüm yıldönümü. 11 Mayıs 1950 tarihinde vefat eden Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı, Sındırgı'ya defnedilmişti. Bize şanlı bir tarih bırakan Demirci'nin ve Demirci Akıncılarının tarihe geçmesini sağlayan tarih yapan ve tarih yazan bir yiğitti.  Demircilileri çok seven ve Demirci'nin çok sevdiği bir insan olarak gönüllerde yaşamaya devam ediyor.

Demircililerin O'na olan sevgisinin en güzel örneklerinden birisi, İstiklal Harbi sona erdikten sonra 1922'de gerçekleşen düğünü için Kaymakamımızın mahiyeti ile birlikte 500 atlı Demircili, Sındırgı'ya gelin almaya gitmişti

İstiklal Harbi'nden sonra terfi ettirilerek ve maaşı yükseltilerek Ayvalık Kaymakamı olarak tayini çıkar ve orada göreve başlar. Ancak Demircililerin aşırı isteği ve ısrarı üzerine kendisinin de kabul etmesi ile İçişleri Bakanlığı tarafından 2'inci defa Demirci'ye Kaymakam olarak atanmıştır.

İstiklal Harbi günlüklerinden meydana gelen eserine " Demirci Akıncıları " adını vererek, Demircililere eşsiz bir miras bıraktı.

Çeşitli illerde valilik görevi yaptıktan sonra, en büyük isteği Manisa Valisi olmaktı. Ancak Malatya Valiliği sırasında İsmet İnönü yakınlarının isteklerini yerine getirmemesi ve Muğla Valiliği esnasında 1946 hileli seçimlerinde ortaya koyduğu seçmen iradesinin sandığa yansıması konusundaki dürüst bir tavır takınmıştı.

Bu sebepten dolayı 1949 tarihinde çıkarılan bir kanunla İbrahim Ethem Akıncı emekli olmak zorunda kalmıştı.

Manisa Valisi olmak istemesindeki amacı milli mücadelede Demirci Akıncıları içerisinde yer almış olan şehitlerin yerlerinin belli olmayanlarını yerlerini tespit etmek, yeri belli olanlara mezar taşı dikmek ve Demirci Akıncıları için bir mezar yaptırmak istiyordu.

Kahraman, dürüst ve vefalı Kaymakamımızı ölümünün 68'inci yıl dönümünde rahmet anıyoruz.

11 Mayıs 2017 Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı, panelinin sunum  konuşması

https://www.youtube.com/watch?v=rgeMafcmCHA

1994

Tüm Haberler