Haberler

FİYAT ZAMLANDI, ÇİFTÇİDE YÜZLER GÜLÜYOR

27 Ekim 2020 Salı

Doğada kendiliğinden yetişen meşe palamudu çiftçiye gelir olurken, toplanan meşe palamutları boya ve deri sanayisinde kullanılmak üzere ekonomiye kazandırılıyor.

Çiftçiler, kendilerine ait ekimi zor olan yamaç arazilerinde kendiliğinden yetişen meşe palamudunun hasadı eylül ve ekim aylarında ailecek birlikte yapıyorlar.

Toplanan palamutlar kurutulmak üzere açık alanlarda güneşe serilerek 5 gün boyunca seriliyor.

Kurutulan meşe palamutlarının pelitleri çıkarılarak çuvallanıyor. Palamut ve içerisinde pelit'i ile ayrı satılan meşe palamudunda fiyat artışı çiftçiyi de sevindirdi.

Pelit'in kilogramı geçen yıl 55 kuruştan satılırken, bu yıl fiyat 1 liraya çıktı. Hayvanlara yem olarak yedirilen palamutta kilogramı 50 kuruştan 1 liraya yükseldiği belirtildi.

Meşe palamudu yoğunlukla Boyacık, Durhasan, Kerpiçilk, Mezitler, Ahmetler, Ahatlar ve Demirciköy mahallelerinde yetişiyor.

Fabrikalara satılan meşe palamutlarının peliti, öğütülerek tozu deri, sanayisinde kullanılıyor.

Demirci'de bu palamutta 700 ton rekolte beklendiği öğrenildi.

Boyacık Mahallesi sakinlerinden çiftçi Ramazan Toprak " 20 yıldır palamut hasadı yapıyorum. Bu yılda palamut sezonunu başlattık. Geçen yıl palamut 50 kuruştu. İçi olan pelit'te 50 kuruştu. Bu yıl 2'si de 1 liraya yükseldi. Topladığımız palamutları güneşte kurutuyoruz. Sonra içindeki pelitini çıkarıyor, ayrı ayrı çuvallıyoruz. Bu yıl arazilerimden 2 ton hasat bekliyorum" dedi.

Demirciköy mahallesinden 70 yaşındaki Gülizar Güleç ise " Palamut bizim bir geçim kaynağımız. Bu yıl topladığımızdan şu ana kadar 3 bin lira kazandım. Toplaması zor, işlemesi ve hazırlaması meşakkatli. Ağaçta başından vurarak sırıkla yere düşüyorsun. Yerden birer birer toplayıp çuvala katıyorsun. Sonra eve getirip serip kurutuyorsun. Sonra ayrıştırıp satıyorsun" dedi.

54627

Tüm Haberler

DEMİRCİ BELEDİYESİ HİSAR KAPLICALARI TERMAL TESİS VE APART OTELLERİ

Demirci Belediyesi Termal Tesislerinde Kısmi zamanlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanımız ve daimi sağlık personelimiz bulunmaktadır.

DETAYLI BİLGİ