Haberler

110 YILIK BIÇAKÇI'DA BAYRAM MESAİSİ

10 Ağustos 2019 Cumartesi

Demirci eski sanayi sitesindeki bıçak yapımı işiyle uğraşan Abdullah Karakaya, kurban bayramının yaklaşması ile birlikte gece gündüz demeden müşterilerinin siparişini yapmak için çalışıyor.

Babadan kalma işyerinde geleneksel usullerle bıçak yapım işini sürdüren 74 yaşındaki bıçak ustası Abdullah Karakaya yaptığı açıklama da " Bu meslek deden bu yana sürüyor. Sanayi bu bölgeye 1970 yılında geldi. Daha önce şehir merkezinde Demircililer çarşısı vardı, orada çalışırdık. 1962 yılında Demirci'ye elektrik geldiğinde ilk biz aldık. 1962 yılında bıçak ve makaslara isim ve tarih koyma işini başlattık. Yaptığımız bıçak belli olması için Şükrü veya Şükrü Karakaya yazıyoruz. Her yıl kurban bayramında bizim yaptığımız bıçaklar bize bilenmeye gelir, üzerinde isim yazılı olduğu için biliriz. İşletmemiz yaklaşık 110 yıllık bir işletme. Dedem küçüklüğünden bu yana mesleğe başlamış. Dedem İmamoğlu Abdullah 1936 yılında vefat ettikten sonra babam Şükrü Karakaya mesleği devir almış. Babamı geçtiğimiz yıl 97 yaşında kaybettik. Bende dede mesleği olan bu bıçakçılığı babamdan öğrendim. 25 senedir de ben yürütüyorum. Yaşım ve sağlığım el verdiği sürece de yürüteceğim "dedi.

En iyi bıçağın paslanmaz çelikten yapıldığını söyleyen Usta Abdullah Karakaya " her bıçağın ebatına göre kesme işlemi yapılarak ocakta hazırlanıyor. Bıçak yapımında herşeyde olduğu gibi kaliteli malzeme kullanmak gerekiyor. Bunun içinde el işçiliği de çok önemli. Eskisi gibi bu mesleklerde çırak bulmak çok zorlaştı.

Bıçak su taşı olarak bilinen kum taşında bilenir. En ideal, en uzun süre keskinlik veren taş budur. Günümüzde çeşitli taşlardan bileme yapılıyor ama bıçak kısa süre sonra keskinliğini kaybediyor ve köreliyor. Sipral taşı, tırpan taşı ile bileme yapıldığında uzun ömürlü keskinlik olmaz. Bıçak düzgünse, diş yüzeyinde hasar yoksa kum taşında sulu bir şekilde bilenir. Yüzeyinde hasar varsa zımpara taşında tortusunu alıyoruz daha sonra kum taşında bileniyor. 5 veya 6 dakika süren bileme işleminin ardından, yağ taşına geçiyoruz. Yağ taşında da bıçağın kılağısı alınarak hem keskinliği ve temizliği yapılarak müşteriye teslim ediyoruz "dedi.

Kurban bayramlarında haliyle yoğunluk olduğunu ifade eden bıçak ustası Abdullah Karakaya " eskiden 15 gün gece gündüz çalıştıklarını, ama son yıllarda kurban bayramlarında anca 2-3 gün gece gündüz çalıştıklarını söyledi.

616

Yorum Ekle


Tüm Haberler

DEMİRCİ BELEDİYESİ HİSAR KAPLICALARI TERMAL TESİS VE APART OTELLERİ

Demirci Belediyesi Termal Tesislerinde Kısmi zamanlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanımız ve daimi sağlık personelimiz bulunmaktadır.

DETAYLI BİLGİ